Que Llueva - Πώς βρέχει

Ξεκινώντας με τους μαθητές μου την ενότητα σχετικά με τις μουσικές και τα τραγούδια του κόσμου, έπεσε στα χέρια μου ένα πολύ όμορφο τραγούδι από το Μεξικό, με τίτλο Que Llueva. 

Το συγκεκριμένο, προτείνεται στο βιβλίο του εκπαιδευτικού για το μάθημα της Β' Δημοτικού. Οι στίχοι του τραγουδιού, μιλούν για το πόσο σημαντική είναι η βροχή. Μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με τους μαθητές μας για να τραγουδήσουμε, να παίξουμε στο μεταλλόφωνο ή σε άλλα κρουστά όργανα, ενώ μπορούμε και να το χορέψουμε.

Παρακάτω, παραθέτω την παρτιτούρα του τραγουδιού από το Μουσικό Ανθολόγιο.


 

Αφού τα παιδιά ακούσουν το τραγούδι, μπορούμε να αρχίσουμε να μαθαίνουμε να το τραγουδάμε.

Μπορούμε να μεταφράσουμε το τραγούδι στα παιδιά, για να γνωρίζουν τί τραγουδάνε:

Que llueva, que llueva (ας βρέξει, ας βρέξει)

La rana esta en la cueva (ο βάτραχος είναι στο κλουβί)

Los pajaritos cantan (τα πουλιά κελαηδούν)

La luna se levanta (το φεγγάρι υψώνεται)

Que si (μπορεί και ναι)

Que no (μπορεί και όχι)

Que caiga un chaparron (άσε να πέσει η βροχή)

Στην συνέχεια, μπορούμε να συνοδεύσουμε το τραγούδι με το μελωδικό οστινάτο μι - σολ (que si - que no), ενώ στο κενό τα παιδιά μπορούν να παίξουν κάποιες ηχηρές κινήσεις. Για αυτή την δραστηριότητα, μπορούμε να χωρίσουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα παίζει το μελωδικό οστινάτο και η άλλη θα συνοδεύει με ηχηρές κινήσεις:

Que Si (μι - σολ ) - clap clap - Que no (μι - σολ) - stomp stomp

Τα παιδιά, θα μπορούσαν να μάθουν να παίζουν ολόκληρη την μελωδία του τραγουδιού στο μεταλλόφωνο. Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε πώς παίζεται στο μεταλλόφωνο το συγκεκριμένο τραγούδι:

 

Επίσης, μπορούμε να τραγουδήσουμε και στα ελληνικά το τραγούδι. Παρακάτω, παρουσιάζω μια μεταφρασμένη εκδοχή του τραγουδιού που δημιούργησα για τους μαθητές μου:

 

Πώς βρέχει - πώς βρέχει

το βατραχάκι τρέχει

πουλάκια κελαηδούνε

στα σύννεφα πετούνε

μπορεί, ξανά

να βρέξει από ψηλά

 

Μπορείτε να ακούσετε αυτή την εκδοχή του τραγουδιού στο παρακάτω βίντεο, στο οποίο συνοδεύω με ukulele. 

 



Οι δυνατότητες που μας προσφέρει αυτό το τραγούδι είναι αμέτρητες. Εύχομαι να τραγουδήσετε και να χορέψετε με τους μαθητές σας και να το διασκεδάσετε όσο κι εμείς! Καλή επιτυχία!

0 Σχόλια