Διακόσμηση της τάξης και αφίσα με μουσικούς κανόνες

Στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, εμείς οι δάσκαλοι έχουμε ενθουσιασμό και ανυπομονησία να ξεκινήσουμε να παίζουμε και πάλι μουσική! 

Τις πρώτες μέρες, οι πιο πολλοί αναζητούμε τρόπους να ανανεώσουμε τις δραστηριότητες και το υλικό μας.

Για την πρώτη μέρα, υπάρχουν πολλά που μπορούμε και χρειάζεται να συζητήσουμε με τα παιδιά. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να παίξουμε παιχνίδια γνωριμίας και να αρχίσουμε να γνωρίζουμε τους μαθητές μας. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα αναφερθώ σε δύο άλλα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την προετοιμασία της αίθουσας και το πρώτο μάθημα της μουσικής.

1. Διακόσμηση της τάξης 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχουμε την δική μας τάξη. Όμως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σημείο της αίθουσας, κάποιον τοίχο, για να έχουμε την δική μας μουσική μεριά, εκεί που θα τοποθετούμε κάτι σημαντικό ή χρήσιμο για το μάθημα. 

Εγώ, έχω επιλέξει να στολίσω την δική μου μουσική μεριά με χρωματιστά γράμματα που σχηματίζουν τον τίτλο "Μουσική", ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν πού ακριβώς μπορούν να αναζητήσουν μέσα στην αίθουσα τα ζητήματα που μας απασχολούν στο μάθημα της μουσικής. 

Εκεί, ο εκπαιδευτικός μπορεί να τοποθετεί ο,τι εξυπηρετεί κάθε φορά το μάθημα. Κάποιο πρότζεκτ που δουλεύει με τα παιδιά, μια αφίσα για τις μουσικές έννοιες, πληροφορίες για κάποιον συνθέτη και γενικά η μουσική γωνιά μπορεί  να λειτουργήσει πολύ ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες του μαθήματος.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε τις χρωματιστές εικόνες από τα γράμματα της "Μουσικής".

2. Παρουσίαση μαθήματος - Κανόνες της τάξης 

Από την πρώτη μέρα, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε στα παιδιά για το τί θα κάνουμε στο μάθημα της μουσικής, ώστε να διαμορφώσουν μία πρώτη άποψη σχετικά με το μάθημα της μουσικής και να γνωρίσουν την γενικότερη ιδέα του συγκεκριμένου μαθήματος. 

Στην συνέχεια, μπορούμε να μιλήσουμε για τους κανόνες του μαθήματος της μουσικής. Το πιο πιθανό είναι ότι τις πρώτες μέρες τα παιδιά θα μιλήσουν για την τήρηση κανόνων και σε άλλα μαθήματα. Έτσι, προτείνω 4 μουσικούς κανόνες που μπορούν όχι μόνο να διαβαστούν και να τηρηθούν, αλλά και να παιχτούν ρυθμικά! Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τους κανόνες που προτείνω για την μουσική τάξη, μαζί με τις ρυθμικές τους αξίες. 



Καλή σχολική χρονιά!


0 Σχόλια