5+1 Εκπαιδευτικά λογισμικά για το μάθημα της μουσικής


Στο σημερινό post θα αναφερθώ σε μια μεγάλη μου αγάπη, που είναι η χρήση της τεχνολογίας στο μάθημα της μουσικής. Όπως γνωρίζουμε, τα παιδιά έχουν μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία. Έτσι, αν και η τεχνολογία δεν είναι ο μόνος τρόπος, κάποιες φορές μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για να κάνουμε το μάθημα πιο ελκυστικό και να πετύχουμε τον μαθησιακό μας στόχο.
Συχνά, τα παιδιά δυσκολεύονται να εμπεδώσουν βασικές μουσικές έννοιες, όπως οι νότες και οι ρυθμικές αξίες. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορισμένες εφαρμογές και λογισμικά για να κάνουμε τη μάθηση παιχνίδι!
Στο συγκεκριμένο post, θα αναφερθώ μόνο σε λογισμικά που μπορούμε να βρούμε στον υπολογιστή, είτε online, είτε να τα εγκαταστήσουμε.

1. Staff Wars

Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ένα από τα αγαπημένα των παιδιών, καθώς τα μεταφέρει σε έναν μακρινό κόσμο που έχουν ως αποστολή να βρούν διάφορες νότες που βρίσκονται στο διάστημα.
Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, στο παιχνίδι παρουσιάζεται ένα πεντάγραμμο πάνω στο οποίο αρχίζουν να τρέχουν διάφορες νότες. Ο παίκτης πρέπει να προλάβει να βρει το όνομα της νότας και να την στοχεύσει, πριν η νότα εξαφανιστεί από την οθόνη. Το σημαντικό σε αυτό το παιχνίδι, είναι ότι οι νότες εμφανίζονται με την αγγλική τους ονομασία (C-D-E-F-G-A-B). Αυτό, δεν πρέπει να σταθεί σαν περιοριστικός παράγοντας για την επιλογή του παιχνιδιού, καθώς είναι μια τέλεια ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για τις συγκεκριμένες ονομασίες των νοτών.
Το “Staff Wars” μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή και να παιχτεί offline. Μπορείτε να το κατεβάσετε από το παρακάτω link:

2. Mission to Magmanon

Αντίστοιχης λογικής παιχνίδι με το Staff Wars, μόνο που εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Οι παίκτες δεν έχουν σαν αποστολή να βρουν μόνο τα τονικά ύψη, αλλά πρέπει να βρουν και τις ρυθμικές αξίες των νοτών. Έτσι, τα παιδιά εξασκούνται στην ανάγνωση των νοτών, καθώς και στην αναγνώριση των ρυθμικών αξιών (όγδοο, τέταρτο, μισό, ολόκληρο).

Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να παιχτεί online.


3. Speed Note

Αυτό το παιχνίδι, έχει λιγότερες δυνατότητες από τα προηγούμενα δύο. Η βασική του έλλειψη σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, είναι ότι οι νότες δεν κινούνται σε πραγματικό χρόνο, αλλά είναι στατικές. Το στοιχείο αυτό, μπορεί να λειτουργήσει καλά για τους πολύ αρχάριους μαθητές που χρειάζονται χρόνο για να βρουν τις νότες στο πεντάγραμμο. Παρ ‘ όλα αυτά, πιστεύω πως τα δύο πρώτα παιχνίδια είναι προτιμότερα, καθώς οι νότες τρέχουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην μουσική παρτιτούρα.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή και να παιχτεί offline. Μπορείτε να το κατεβάσετε από το παρακάτω link:

Τα επόμενα παιχνίδια, ενισχύουν τις γνώσεις για τις ρυθμικές αξίες.

4. Rhythm blocks

Το συγκεκριμένο παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά πιο προχωρημένου επιπέδου, καθώς σχετίζεται με την ακουστική εξάσκηση. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν κατανοήσει τις βασικές ρυθμικές αξίες, ώστε να είναι σε θέση να τις αναγνωρίσουν ακουστικά. Το παιχνίδι, παρουσιάζει τέσσερα κουτιά με ρυθμικές αξίες. Στη συνέχεια, ακούγεται ένα ρυθμικό ή μελωδικό σχήμα (υπάρχει δυνατότητα επιλογής) και οι μαθητές πρέπει να βάλουν στη σειρά τα κουτιά, ώστε να δημιουργήσουν το ρυθμικό ή μελωδικό σχήμα που άκουσαν. Με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές όχι μόνο εξασκούνται στην εξοικείωση με τις ρυθμικές αξίες, αλλά αναπτύσσουν και τις ακουστικές τους δεξιότητες.

To παιχνίδι μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή και να παιχτεί offline. Μπορείτε να το κατεβάσετε από το παρακάτω link:

5. Rhythm Bandit


Το “Rhythm Bandit” αποτελεί ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, στο οποίο οι μαθητές καλούνται να κάνουν κάποιους υπολογισμούς και προσθέσεις με τις ρυθμικές αξίες. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, οι μαθητές μπορούν να κατανοήσουν τις υποδιαιρέσεις των ρυθμικών αξιών, ενώ στο παιχνίδι δεν παραλείπονται και οι μουσικές παύσεις.

Το παιχνίδι αυτό παίζεται online και μπορείτε να το βρείτε στο παρακάτω link:

6. Weather Wise


Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι κατάλληλο για να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις ρυθμικές αξίες αλλά και την έννοια του μέτρου. Στο παιχνίδι, παρουσιάζεται μια κάρτα με ένα ρυθμικό σχήμα, από το οποίο λείπει κάποια ρυθμική αξία. Ο μαθητής, ανάλογα με το μέτρο που εμφανίζεται στην κάρτα, πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις πιθανές ρυθμικές αξίες, αυτή που λείπει για να συμπληρωθεί το μέτρο.

Το παιχνίδι παίζεται online και μπορείτε να το βρείτε στο παρακάτω link:

Αν αναρωτιέστε, γιατί να χρησιμοποιήσετε ψηφιακά παιχνίδια, τη στιγμή που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά φωτοτυπίες με ασκήσεις ή να παίξετε κάποιο άλλο παιχνίδι, δείτε κάποια επιχειρήματα:

  • ·         Τα ψηφιακά παιχνίδια έχουν σκορ – αυτό παρέχει επιπλέον κίνητρα στα παιδιά
  • ·        Λόγω της δυνατότητας βαθμολογίας, τα ψηφιακά παιχνίδια μπορούν να λειτουργήσουν σαν εργαλεία αξιολόγησης 
  • ·         Τα παιδιά μπορούν να παίξουν στο σπίτι, χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία του δασκάλου, καθώς τα ψηφιακά παιχνίδια παρέχουν άμεση ανατροφοδότηση στους μαθητές
  • ·         Επίσης έχουν επίπεδα δυσκολίας κάτι που παρέχει επιπλέον κίνητρα στα παιδιά

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το παιδί μπορεί να ενισχύσει τις γνώσεις του για τη μουσική θεωρία. Σε προηγούμενο post μου, είχα μιλήσει για διάφορα χρήσιμα επιτραπέζια παιχνίδια που μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 https://creativemusicbox.blogspot.com/2018/09/blog-post_11.html

Το σίγουρο είναι, ότι η μάθηση είναι παιχνίδι και εμείς οι δάσκαλοι δεν πρέπει να σταματάμε να ερευνούμε τι νέο υπάρχει και τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως εκπαιδευτικό εργαλείο για να κάνουμε το μάθημα πιο ελκυστικό και πιο επιτυχημένο!

0 Σχόλια